Linkbuilding tips

Weetjes en feitjes

Van LinkBuilding Marketing

Linkbuilding: handige weetjes, feitjes en tips

Zodra je een eigen website hebt gelanceerd, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je ook bezoekers krijgt. Soms is het gewoon leuk te weten dat mensen de informatie, die jij aanbiedt op je website, interessant vinden. Als je echter met je site duidelijk commerciële doeleinden hebt, dan hoop je dat bezoekers klanten worden. Hoe meer bezoekers, hoe groter de kans op meer klanten, hoe beter dat is voor jouw onderneming.
Een heel belangrijke vraag daarbij is hoe mensen op jouw website komen. Dat is maar zelden een hele willekeurige kwestie en meer een zaak van uitgekiende marketingstrategieën, waarbij het allemaal draait om het verkrijgen van een goede positie in de zoekresultaten van de, vooral, Google zoekmachines. Die positie krijg je niet zomaar, daar zul je dus wel wat voor moeten doen. Alle technieken, gereedschappen, hulpmiddelen en zelfs trucjes, die hiervoor mogelijk kunnen zorgen vallen onder de term SEO, Search Engine Optimization of Zoekmachine Optimalisatie. Een van de belangrijkste hulpmiddelen van SEO is linkbuilding, het bouwen van verbindingen vanaf andere, dus externe websites, naar jouw site toe.

Online Marketing diensten
Hier helpen wij jou mee

Zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden onderzoek of keyword research. Eerste stap om een succesvolle SEO-strategie op te stellen!

Linkbulding strategie

Hoe doe je dat linkbuilding? Waarom is linkbuilding belangrijk? Hoe kom je aan backlinks?

Website SEO Scan

Neem de SEO score van jouw website zeer serieus. Doe het vrijblijvend met onze gratis SEO analyse.

Blog- en Mediaplaatsingen

Eigen + partnernetwerk van 2850+ Blog- & Mediaplaatsingen; Profiteer van onze bureau- en staffelkorting. Permanente plaatsingen.

Lokale SEO

Lokaal online gevonden worden. Jouw bedrijf lokaal online en meer zichtbaarheid met ons unieke netwerk aan ‘Gemeentewebsites’.

Animatie laten maken

Wat kost een animatie laten maken? Wat betekent animatie, en wat is een 2D uitleganimatie?

Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding is het proces waarbij je hyperlinks van andere websites naar jouw eigen website verkrijgt.

Email Marketing

Premium e-mailmarketing en website personalisatie service voor het MKB. Onze email marketing manager maakt het toegankelijk voor iedere budget.

Hoe werken (back) links precies?

Is het je wel eens opgevallen dat er soms cursieve, vet gedrukte, onderstreepte of in een andere kleur getypte woorden aanwezig zijn in een tekst? Soms zegt dat alleen maar dat ze belangrijk zijn, maar het kan ook gebeuren dat je cursor verandert in een aanwijzer als je over zoiets schuift. Je hebt een link te pakken en als je erop klikt, wordt je verwezen naar een andere webpagina, die betrekking heeft op dat apart geschreven woord. Overigens wordt dat een anchortekst of ankertekst genoemd en dat kan op verschillende manieren:

• Exacte zoekwoord wordt aangegeven: linkbuilding
• ‘Klik hier
• Zin met het zoekwoord: uitbesteden van linkbuilding
• Een URL, dus het adres van de site waar je heen gaat: www.linkbuildingmarketing.nl
• Bedrijfsnaam: LinkbuildingMarketing.nl

We maken overigens wel een onderscheid tussen interne en externe links. De eerste bevinden zich op je eigen website en verwijzen naar een andere, voor het zoekwoord relevante, pagina van jouw website. Externe links worden ook wel backlinks genoemd en die bevinden zich op andere websites. Juist deze backlinks zijn belangrijk voor de beoordeling van je website en daar houdt zich linkbuilding vooral mee bezig.

Vergelijk telefoons

Wat onze klanten zeggen

William Henry

UI/UX Designer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus congue lacus ex, nec tincidunt leo tincidunt eu. Ut in quam mauris. Proin sagittis erat enim, quis efficitur felis sollicitudin in.

John Smith

UI/UX Designer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus congue lacus ex, nec tincidunt leo tincidunt eu. Ut in quam mauris. Proin sagittis erat enim, quis efficitur felis sollicitudin in.

William Henry

UI/UX Designer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus congue lacus ex, nec tincidunt leo tincidunt eu. Ut in quam mauris. Proin sagittis erat enim, quis efficitur felis sollicitudin in.

John Smith

UI/UX Designer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus congue lacus ex, nec tincidunt leo tincidunt eu. Ut in quam mauris. Proin sagittis erat enim, quis efficitur felis sollicitudin in.

Tip 1: Autoriteit van een website

De waarde van een website wordt bepaald door iets dat men autoriteit noemt. Daarmee wordt niet alleen bedoeld hoe betrouwbaar jouw website is, maar ook hoe deze in elkaar steekt. Die betrouwbaarheid wordt dan weer gekenmerkt door de relevantie van je inhoud, en vooral je domeinnaam. Als die domeinnaam precies weergeeft waar jouw website over gaat, wordt dat hoog beoordeeld.

Uiteraard moet de content of inhoud van je website zich natuurlijk ook bezighouden met het doel van jouw website, en hoe beter de kwaliteit van die content, hoe beter.

Relevantie wordt ook bepaald door de aard en het aantal van de zoekwoorden, die in je teksten verzameld zijn. Mensen zoeken vaak niet op een enkel zoekwoord, maar vaak ook op verwante termen en die tellen in principe allemaal mee.

Ook visueel moet je website goed in elkaar steken en dan hebben we het bijvoorbeeld over webdesign (webdevelopment), maar ook een simpel iets als grammatica. Vermijdt dus taalfouten en biedt afbeeldingen en video’s die op jouw website thuishoren.

 

Op zich heeft dat nog niks direct met links te maken, maar dat verandert als je backlinks gaat plaatsen via linkbuilding. Hoe hoger de autoriteit van de websites waar je backlinks op kwijt kunt, hoe hoger dat gewaardeerd wordt en hoe zwaarder dat meetelt in het zoekmachinealgoritme van Google.

 

Tip 2 White Hat SEO

Google waardeert een eerlijke linkbuilding werkwijze, waarbij gebruik gemaakt wordt van methoden en technieken, die in de ogen van Google van waarde zijn voor de autoriteit van jouw website.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Gebruik maken van startpagina’s

Het is een vrij eenvoudige eerste stap in linkbuilding. Naast algemene startpagina’s heb je er natuurlijk meer aan op gespecialiseerde pagina’s je backlinks te plaatsen, dus die met betrekking tot het onderwerp van jouw website. Meestal zijn dit soort sites heel uitgebreid en telt het voor Google niet zo hard mee, maar het is een begin.

  • Gebruik maken van relaties

Misschien ken je mensen, of heb je contacten met collega’s die zich min of meer met hetzelfde bezig houden. Die kun je vriendelijk vragen een link op hun site te plaatsen.

  • Artikel marketing

Als je goed bent in het schrijven van bijvoorbeeld blogs met waardevolle en relevante content, kun je websites in jouw doelgebied benaderen om daar die content, uiteraard voorzien van backlinks, te laten plaatsen. Die websites krijgen mooie, aanvullende informatie op hun website en jij krijgt de linkkoppelingen, zodat lezers daar ook jouw websites komen bezoeken.

Bezoekers lijken altijd geïnteresseerd te zijn in allerlei weetjes, verwerkt in cijfers, grafieken en andere statistische gegevens. Ook de vermelding van officiële onderzoeken verbetert de autoriteit van je website. De aanwezigheid van dergelijke informatie kan dus meer bezoekers opleveren.

Als  je belangrijke nieuwigheden te melden hebt, kun je deze kwijt op speciaal daarvoor bedoelde websites. Hoe hoger de kwaliteit van dergelijk nieuwigheden, hoe eerder dergelijke sites geneigd zijn jouw teksten te plaatsen. Met goed en niet overdreven veel geplaatste backlinks ben je weer een stap verder in jou linkbuilding avontuur.

  • Sociale media

Je kunt simpelweg niet meer om sociale media heen. Naast een eigen aanwezigheid op Twitter, LinkedIn of Facebook, nu Meta, heb je natuurlijk ook een uitgebreid publiek waar jij je boodschap, met daarin backlinks, kwijt kunt.

  • Verdienen van backlinks

Via interessante en boeiende content op bijvoorbeeld YouTube, of via een podcast kan het gebeuren dat anderen in jouw branche dit graag kwijt willen op hun website. Je vraagt dus niet direct of links geplaatst kunnen worden, maar bereikt het wel door de kwaliteit van je werk.

  • Advertenties of advertorials

Ideaal is het als je voor je backlinks niet hoeft te betalen en dat gaat goed met de hierboven beschreven methoden. Via advertenties moet dat wel, maar vaak ben je dan wel gelijk verzekerd van een goede plaats in de zoekresultaten.

* Wij van LinkbuildingMarketing.nl hebben zeer scherpe inkoop afspraken met veel en grote partijen. Te denken valt aan Nieuws.nl, Nu.nl. Je kunt je voordeel hieruit haen. Neem hiervoor contact met ons op.

  • Blijf actueel

Denk niet dat je op een gegeven moment klaar bent met alles wat nodig is om je website te promoten, het is een lopend proces. Het is belangrijk informatie op je website actueel te houden en eventueel je backlinks daarop aan te passen.

 

Tip 3 Een paar activiteiten waar Google niet zo blij mee is

Als aanvulling op deze opmerking dienen we wel te zeggen dat Google het soms niet uitmaakt, maar dat je er met bepaalde activiteiten niets tot weinig mee opschiet.

  • Linkruilen

Je kunt met verwante websites afspreken elkaar te voorzien van wederzijdse backlinks. Dergelijke afspraken worden herkend door Google, niet hoog gewaardeerd, maar uniekheid van een dergelijke koppeling kan wel meehelpen.

  • Gebruik maken van speciale linksites

Er zijn websites die alleen bedoeld zijn voor het plaatsen van backlinks. Het mag, maar bieden vrijwel geen toevoeging van waarde.

  • Backlinks kopen of verouderde websites opkopen

Je kunt een boel doen met geld, en dus ook backlinks kopen op in principe elke site die je maar wilt, of ze nou relevant zijn of niet. Dit gaat in tegen het vormen van een natuurlijk linkbuildingsprofiel en wordt door Google sterk afgeraden. Indien het ontdekt wordt, kan het zelfs de waardering van je website ernstig schaden. Doe dit dus altijd met een ervaringsdeskundige.

 

Tip 4 Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding is een ingewikkeld proces met niet alleen tal van mogelijkheden om mee te werken, maar ook valkuilen waar je niet in wilt lopen. Het is dan ook zeer te overdenken linkbuilding uit te besteden aan vakmensen die weten waar ze mee bezig zijn. Als je ze toevallig ook al gebruikt hebt om een website voor je te creëren en deze te lanceren op het internet, dan is het gebruikmaken van hun vaardigheden voor het effectueren van jouw website een logische stap.